torsdag, april 27, 2006

Turen går til Fuglsø

Jeg skrev godt nok at mit næste indlæg ville komme til at handle om 1. division, men det bliver lige overhalet af en weekend i Fuglsø.

DGI holder landsmesterskab, og det plejer at være et rigtig hyggeligt stævne med luksustilsnit i form af indkvartering på værelser med eget bad og overdådige buffeter, og måske bliver der også mulighed for et slag golf (det ligner en links-bane).

Volleyballen plejer så til gengæld at være på et overskueligt niveau, og hvis alt går efter planen, vinder vi igen i år. Lidt om triumferne i 2005 og 2004.

Holdet har Mads beskrevet, så det gider jeg ikke gentage. Med to hævere og to liberoer (liberi?) ud af otte spillere er det selvfølgelig ikke det mest slagkraftige hold, men det skal nu nok blive godt.

søndag, april 23, 2006

Tanker efter sidste kamp, vol. III

Sæsonen set som helhed blev naturligvis en skuffelse. Facittet nedrykning til 1. division overskygger jo det meste. Men selv hvis vi havde klaret skærene i sidste kamp, havde sæsonens forløb nok givet anledning til selvransagelse. Vi har ikke leveret det som man må forvente at der skal til for at spille i landets bedste række.

Træningsmæssigt har indsatsen ikke været god nok. Vi fik en rigtig lovende optakt til sæsonen. Stor trup med godt potentiale og pæn træningsindsats. Men i løbet af efteråret gik det ned ad bakke, og siden da har der generelt været mange afbud kombineret med mange skader, og det har fået træningsintensiteten til at falde.

Jeg har flere gange nævnt vores tidligere anfører Martin Henningsen som en spiller vi godt kunne have brugt. Men vi vidste længe før sæsonen at han ikke ville være med. Derudover var det ærgerligt at Jakob Nielsens sæson blev ødelagt af en knæskade, og at Kasper Thorleifsen rejste hjem til Grønland før jul. De to spillere var vel to af dem med det største potentiale i truppen.

Men selv uden dem mener jeg at vi burde have haft spillermateriale til at rykke tilbage i eliten. Derfor ligger den væsentligste årsag til de skuffende resultater i træningen, synes jeg. For mange afbud og for lidt kvalitet gjorde at vi kun sjældent fik realiseret potentialet i kampene.

Centerpositionen illustrerer meget godt vores problem: Fem kvalificerede centere i truppen, men ofte kun én eller to (eller slet ingen) til træning af forskellige årsager. Men i øvrigt er der vist ingen i truppen der kan sige sig fri for et medansvar for den lidt skuffende sæson.

Og efter denne klagesang vil jeg så kigge lidt fremad mod 1. division i næste indlæg.

torsdag, april 20, 2006

Tanker efter sidste kamp, vol. II

Elitekvalifikationens pulje 2 var noget rod hvor alle slog alle og slutstillingen egentlig blev ret tæt. Jeg skrev nogle forudsigelser i januar, som måske kan være sjove at kigge på nu. Jeg havde troet på et klart skel mellem top og bund, men sådan gik det ikke.

Randers overraskede generelt positivt, og Grøndal lavede et par enkelte overraskende resultater. Om de to hold ligefrem fik indflydelse på oprykningerne ved jeg ikke om man kan sige, for alle de øvrige fire hold formåede jo at tabe til dem. Så man kunne lige så godt sige at det var vores indbyrdes resultater med Amager og Spentrup der kostede os.

En del af forklaringen på den tætte kval-række er nok også at topholdene ikke var specielt stabile. Jeg føler at vores eget niveau i dette års kval har været lavere end i de tidligere år. Vi har simpelthen været alt for svingende, og det er en vigtig årsag til at vi ikke klarede den.

Men som jeg også skrev i optakten, var der ingen af holdene der på forhånd kunne kaldes stabile, og derfor ville det blive afgørende hvad man kunne opbygge igennem foråret. Det så jo godt ud for os midtvejs, men i sidste halvdel lå stabiliteten hos Amager og Spentrup.

mandag, april 17, 2006

Tanker efter sidste kamp, vol. I

Ja, vi tabte til Spentrup, og statistikken viser (skræmmende) at vi aldrig har slået Spentrup på hjemmebane. Det havde jo heller ikke været nødvendigt denne gang, men et enkelt sæt havde lunet.

Kampen var en tynd kop te. Jeg vil mene at vores store udfordring i dette forår har været ikke at tabe kampene selv. De hold vi har mødt, har haft et niveau hvor de vil have meget svært ved at slå os hvis vi ikke hjælper dem med et stort antal fejl.

Det gælder efter min mening også mod Spentrup, hvor vi igen begik store mængder af angrebsfejl. Ukarakteristisk i forhold til de fleste af vores kampe skete dette også fra centeren. I serven lavede vi få fejl, men lagde til gengæld heller ikke noget pres, og det duer bare ikke når vi ikke er bedre i blokade og forsvar.

Jordan Hove skrev tidligere på sæsonen et par interessante betragtninger om vores skødesløshed i forhold til uprovokerede fejl, og det virker som om vi bare ikke har lært lektien.

Spentrup profiterede af vores mange angrebsfejl og spillede ret fornuftigt. Jeg har svært ved at se dem som et elitehold, men det er jo ikke fordi vi selv har været nogen stor berigelse for landets bedste række.

I de kommende dage følger et par tanker om elitekvalifikationen generelt og om vores egen sæson og udsigten til at spille i 1. division.

onsdag, april 12, 2006

Flere ord senere

Mit seneste indlæg var lidt kortfattet. Jeg lover at jeg på et senere tidspunkt vil skrive lidt mere om både Spentrup-kampen og vores sæson som helhed.

Jeg har bare meget om ørerne i de her dage og ikke overskud til at gøre status på en omfattende måde.

lørdag, april 08, 2006

Ét sæt er nok

Spentrup nøjedes med at smide et enkelt sæt imod Grøndal EV. Vi var nogle stykker fra holdet inde for at se kampen i håbet om at kunne fejre oprykningen lidt tidligere.

Det skulle så ikke være, men sættet til Grøndal betyder at Spentrup skal slå os 3-0 søndag for at rykke forbi i stillingen. Et enkelt sæt eller mere til os, og vi tager andenpladsen. Boldscoren har ikke længere nogen betydning fordi vi er fem sæt foran Spentrup og derfor ikke kan slutte lige på sætscore.

Det er jo en fin udgangsposition, og som Spentrup spillede imod Grøndal, bør vi også kunne slå dem. Men alligevel er det rigtig mærkeligt. Vi kan nok ikke lade være at føle at der ligger et stort pres på os fordi det er os der har det ene ben i eliten og derfor alt at tabe.

Men hvis vi kan vise at vi er et bedre volleyballhold, bør den slags psykologiske faktorer ikke have så meget at sige. Det bliver spændende.

fredag, april 07, 2006

Tæt afgørelse eller...

Så går det løs med den sidste vigtige weekend i elitekvalifikationen. De to kampe kan ende i alt fra den tætteste afgørelse i min karriere til at vi rykker op med seks point ned til nærmeste forfølger.

I går vandt Grøndal EV 3-1 over PVC Lyngby. Jeg kunne forestille mig at PVC's motivation var minimal efter at de ikke længere havde noget at spille for. Måske sparede de endda nogle spillere.

Nå, men resultatet betyder at hvis Grøndal slår Spentrup i morgen, og vi selv slår Spentrup søndag, så vil de fire hold under stregen alle ende på 8 point (4 sejre og 6 nederlag), og vi vil selv slutte med 14 point sammen med Amager.

MEN vi kan jo også risikere den nervepirrende afslutning hvor Spentrup vinder over Grøndal, og vi skal ud og have et eller to sæt imod Spentrup for at klare ærterne. Jeg gentager lige det indviklede regnestykke:

  • Grøndal - Spentrup 3-x: Hvidovre rykker op uanset resultatet søndag.
  • Grøndal - Spentrup 2-3: Vi kan kun blive overhalet af Spentrup på boldscore, og kun hvis vi taber 3-0.
  • Grøndal - Spentrup 1-3: Vi bliver overhalet af Spentrup, hvis vi taber 3-0. Et enkelt sæt, og vi er i Elitedivisionen.
  • Grøndal - Spentrup 0-3: Hvis vi taber 3-0, er Spentrup oppe. Hvis vi taber 3-1, bliver boldscoren afgørende. Hvis vi får to sæt eller mere, er den hjemme.
Boldscoren er lige nu +36 i vores favør.

Jeg kan ikke huske at jeg nogensinde har været ude for sådan en afgørelse, og rent psykologisk vil det være meget mærkeligt at gå på banen søndag med visheden om at man for eksempel "bare" skal vinde et enkelt sæt.

I de tidligere elitekvalifikationer har vi altid været sikre før den sidste kamp, men her er links til to tætte afgørelser fra tidligere i min karriere:

mandag, april 03, 2006

Tilskueroplevelse

Jeg må nævne at jeg var ude at se en fantastisk volleyballkamp søndag. Gentofte og Marienlyst spillede DM-semifinale, og det var sgu noget af det mest spændende jeg har oplevet.

De fleste kan se at der er en håndfuld rigtig stærke hold i mændenes elitedivision i år, og at de ligger tættere end for eksempel sidste år. Men som jeg har skrevet tidligere, har der kun været få tætte kampe. Det skyldes forhåbentlig bare at der i de fleste kampe har været et hold der spillede rigtig godt. Men i denne her kamp var der to gode hold der spillede rigtig godt.

Og så fik kampen den mest vanvittige afslutning. Først så det ud som om Marienlyst havde tabt da de bagud 2-1 i sæt og 24-21 skiftede BT ud med en center i modtagningen. Men Gentofte chokede lidt på de næste bolde, og så sideoutede begge hold op til 28-28 med fire matchbolde mere til Gentofte før Marienlyst fik vundet to i egen serv.

I 5. sæt lignede det igen Gentofte det meste af vejen, men her var det ikke så meget gummiarm, men mere en kanon-serveserie fra Nathan Roberts der bragte Marienlyst tilbage fra 10-12 til 14-12. De troede også at de havde taget det sidste point, men efter næsten et halvt minuts jubelscener med hele truppen inde på banen gik det op for dem at der var dømt net på blokaden. I forvirringen tog Gentofte det næste point, men herefter var det igen sideout på sideout frem til 19-18, hvor Marienlyst fik sat et stop i blokaden. BT og Jesper Hansen kastede sig begge efter bolden ude ved bænken, og BT's skulder blev åbenbart revet af led. Bolden kom dog op, blev hævet, og Nathan Roberts fik den slået ned.

Man sad måske med en lille fornemmelse af at de meget tætte afgørelser ville være en fordel for Marienlyst. Jeg ved ikke hvorfor. De virker bare lidt mere sikre og lidt mindre svingende. Men det var en kamp der havde det hele. Godt spil, spektakulære angreb og redninger, spænding, stemning, en grim skade og næsten også en slåskamp bagefter. Læs mere hos Jordan Hove, Peter Borglund og Nathan Roberts.

søndag, april 02, 2006

Hvidovre - PVC Lyngby 3-1 (25-17, 18-25, 25-18, 25-19)

Sådan! En rigtig god indsats banede vejen for en vigtig sejr. Superfedt at vi fandt vores bedste spil i denne elitekvalifikation frem på et tidspunkt hvor det virkelig gjaldt.

Det blev ikke rigtig tæt i nogen af sættene, og 2. sæt viser at vi stadig ryger ind i nogle stimer af fejl. Men tændingen var rigtig i dag, og efter nedturen i 2. sæt kom vi tilbage og spillede med både ro og stor vilje i resten af kampen.

Det så især godt ud i forsvaret, hvor vi fik fat i en del og fik vendt det til vundne angreb.

Man kunne ellers godt have fundet undskyldninger hvis det ikke var gået. Hverken på centerpladserne eller modtagningspladserne havde vi særligt oplagte udskiftningsmuligheder, men Søren Due og Angu gjorde det som sædvanlig godt på centeren, og både Mads og Burger på kanterne spillede noget af deres bedste i dag.

Nu er vi så meget tæt på at have klaret endnu en elitekvalifikation, men hvis Spentrup vinder over Grøndal på lørdag, skal vi stadig ud og arbejde lidt for sagerne søndag.

Ud fra mulige udfald lørdag er vores opgave søndag følgende:
  • Grøndal-Spentrup 0-3 = Vi skal have to sæt for at slutte foran Spentrup. 1-3 giver en boldscoreafgørelse.
  • Grøndal-Spentrup 1-3 = Vi skal bare have et enkelt sæt for at slutte foran Spentrup.
  • Grøndal-Spentrup 2-3 = Vi skal bare have et enkelt sæt. Vi skal tælle bolde hvis vi taber 3-0.
  • Grøndal-Spentrup 3-? = Ja, så har der været oprykningsfest i Hvidovre lørdag.
Jeg kan tilføje at vi i dette øjeblik har +50 i bolde. Spentrup har +14.

lørdag, april 01, 2006

Endnu mere matematik

Lørdagens vigtige kamp gav en sejr på 3-1 til Spentrup over Randers. Vi havde jo gerne set en Randers-sejr, men det ene sæt kan også få betydning, dog kun hvis vi slår PVC Lyngby søndag. Hvis vi taber, skal vi under alle omstændigheder slå Spentrup i sidste kamp, og så kan deres sætscore være ligegyldig.

Det er blevet lidt mere overskueligt at regne på sætscore og den slags, så her følger en slags tvangsnørderi. Hvor ville det være meget lettere hvis man bare kunne gå ud og spille kampen.

Hvidovre VK: 8 kampe, 10 point, sætscore +5
----------------------------------------------
Spentrup IF: 8 kampe, 8 point, sætscore 0
PVC Lyngby: 8 kampe, 8 point, sætscore -1

Manglende kampe:
Hvidovre - PVC Lyngby (søndag)
Grøndal EV - PVC Lyngby (torsdag)
Grøndal EV - Spentrup (lørdag)
Hvidovre - Spentrup (søndag)

Her er de mulige udfald af søndagens kamp og lidt om hvad de betyder for kampene i sidste runde:

  • Hvidovre - PVC Lyngby 3-0 = PVC er væk. Selv hvis Spentrup slår Grøndal med 3-0, skal vi stadig blot have et enkelt sæt i sidste kamp. Hvis Spentrup slår Grøndal 3-1, kan de kun få en boldscoreafgørelse ved at slå os 3-0.
  • Hvidovre - PVC Lyngby 3-1 = PVC er væk. Hvis Spentrup slår Grøndal 3-0, skal vi bruge et enkelt sæt i sidste kamp for at få en boldscoreafgørelse. To sæt eller mere, så klarer vi den. Hvis Spentrup slår Grøndal 3-1, kan vi nøjes med et enkelt sæt. Hvis de slår Grøndal 3-2, skal de slå os 3-0 i sidste kamp for at få boldscoreafgørelse.
  • Hvidovre - PVC Lyngby 3-2 = PVC er væk. Hvis Spentrup vinder 3-0 over Grøndal, skal vi have to sæt imod dem i sidste kamp. Hvis de vinder 3-1 over Grøndal, så skal vi bare have et enkelt sæt for at få en boldscoreafgørelse og to for at klare den. Hvis de slår Grøndal 3-2, skal vi bare have et enkelt sæt for at rykke op.
  • Hvidovre - PVC Lyngby 2-3 = Så ligger vi a point med PVC før sidste runde, men med fire sæt bedre sætscore. En sejr over Spentrup i sidste kamp vil så være nok til at sikre os andenpladsen, men et nederlag kan vi nok ikke bruge til noget.
  • Hvidovre - PVC Lyngby 1-3 = Så ligger vi også a point med PVC dog kun to sæt bedre i sætscore. Så skal vi slå Spentrup større end 3-2 hvis PVC har vundet 3-0 over Grøndal (fordi tallene viser at en boldscoreafgørelse vil falde ud til PVC's fordel).
  • Hvidovre - PVC Lyngby 0-3 = Det vil være et skidt resultat. Så ligger vi helt lige med PVC før de sidste kampe, og det betyder at vi skal slå Spentrup større i sæt end PVC slår Grøndal.
Hov, jeg glemmer totalt at skrive noget om kampen. Sådan her skrev jeg før vi mødte dem i februar. De fleste ting gælder endnu. Selve kampen gik således. Ligesom imod Randers er vi lidt tyndt besat, men kan stadig stille et hold af folk i rimelig form. Bring it on.