torsdag, maj 29, 2008

OL- og EM-kval

Det er "silly season" (agurketid), og som William skriver, kan det være en frustrerende tid for os der ikke bare er spillere, men også prøver at få hjulene til at dreje rundt i en klub. Men der er da gang i noget international volley, og det vil jeg så skrive lidt om.

I de kommende dage skal de sidste deltagere i mændenes OL-turnering findes. Tyskland kvalificerede sig forleden dag, og Max Hoffmann-Dose var i Düsseldorf og har taget nogle virkelig gode billeder. Jeg kan huske at jeg selv for flere måneder siden tænkte at det måske var værd at tage et smut til Tyskland for at se international topvolley. Dengang slog jeg det hen fordi jeg troede at Danmark skulle spille i Belgien i samme weekend...

Vejen til EM havde nu nok været svær selv hvis Danmark havde slået Storbritannien, for Belgien og Grækenland ser ud til at være en tand bedre end de to øvrige hold, som kan siges at være på Danmarks niveau, og selv hvis man får tilkæmpet sig en andenplads i puljen, kommer man op imod Polen i playoff-kampe... Polen tabte nemlig sensationelt til Estland i gruppefinalen i søsterpuljen efter en spektakulær afgørelse, hvor Estland hentede 7-12 i 5. sæt. Video af det sæt fra estisk tv.

Men tilbage til OL-kval: De tre sidste hold findes i Portugal (én plads) og i Japan (to pladser). Der er dog én mærkelig ting ved kvalifikationen i Japan. Det er nemlig en World Qualification (WQ) der er slået sammen med den asiatiske Continental Qualification (CQ). For mig at se er dette en (i hvert fald potentiel) favorisering af de asiatiske hold. Reglerne er nemlig lavet sådan at hvis et asiatisk hold vinder, vil OL-plads nummer to tilfalde det næstbedste asiatiske hold, uanset om holdet slutter længere nede i feltet.

Hvis vi forestiller os at slutstillingen i turneringen i Japan bliver:

1. Japan
2. Italien
3. Argentina
4. Australien
5. Iran
6. Korea
7. Algeriet
8. Thailand

I det tilfælde går Japan og Australien til OL. Sådan ville det vel ikke være hvis man havde afholdt den asiatiske CQ separat i lighed med de øvrige kontinenters. Så ville Japan jo have kvalificeret sig derigennem (forudsat at de er det bedste asiatiske hold) og derfor slet ikke være med i WQ, som så ville blive vundet af Italien...

Dårligt gennemtænkt i bedste fald. Ubegrundet favorisering af Asien i værste. Det ser i hvert fald ud til at være gået ud over den Dominikanske Republik i kvindernes kvalifikation. De sluttede foran Kazakhstan, som dog kommer med som "bedste asiatiske hold" (selv om Japan i virkeligheden var bedste asiatiske hold og kvalificerede sig på lovformelig vis).

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Mikasa "heter" anledning till den underliga kvalificeringsstukturen.