onsdag, april 23, 2008

Let Us Play!

De fleste har nok bemærket FIVB's oplæg (forklaret her hos CEV) til en begrænsning i antallet af udenlandske spillere på klubhold.

Det er planen at der allerede fra næste sæson kun må være to udenlandske spillere på banen for et klubhold. Der er et par års overgang, så man i 2008-09 må have så mange udlændinge som man ønsker på kontrakt, men stadig kun benytte to ad gangen, og i 09-10 må have fire udlændinge, men kun benytte to ad gangen.

Derudover er der også en overgangsordning i de to næste sæsoner hvor EU-borgere (plus blandt andre islændinge og nordmænd) i andre EU-lande ikke regnes for udlændinge. Men fra 10-11 hedder reglen maks. to udlændinge på banen og tre i truppen.

Der er to ting der kan diskuteres. 1) Om reglerne overhovedet vil blive vedtaget og indført. 2) Hvilke konsekvenser reglerne vil få.

1) Reglerne er foreslået af FIVB's bestyrelse, men skal vedtages af den øverste myndighed, Verdenskongressen, i juni. Der sidder nogle meget magtfulde mennesker i FIVB's bestyrelse, og de er vant til at få deres vilje. Alligevel er der ingen tvivl om at dette forslag vil møde stor modstand.

Måske skal forslaget ses som et forsøg på at styrke landsholdsvolleyball i forhold til klubvolleyball, en kamp der allerede udkæmpes på livet løs i for eksempel fodbold, hvor FIFA kan se at de store klubber og ligaer får mere og mere magt i forhold til landsholdsfodbold.

Jeg holder selv med Arsenal, som i denne sæson vel ikke har haft mere end én englænder i startopstillingen i nogen betydende kamp. I en så globaliseret sport er det svært at forestille sig en lignende regel indført, selv om tanken er blevet luftet hos FIFA.

Volleyball er imidlertid også en meget globaliseret sportsgren, og for eksempel i den italienske liga har man jo samlet en mængde af de stærkeste spillere fra hele kloden. Det er da også et af de steder hvor udlændingebegrænsningen møder størst modstand. Klik ind på http://www.legavolley.it/, og du vil plastret hen over forsiden finde link til en Let Us Play-kampagne blandt de professionelle spillere, som bare vil have lov til at dyrke deres sport (og udføre deres job) uden begrænsende regler ovenfra.

Modstanden kommer også fra nationale forbund som ikke selv har en stærk liga, men er afhængige af at deres bedste spillere får erfaringer fra andre ligaer. Her springer specielt lande som USA, Canada og Australien (læs mere om det australske syn på tingene hos Devo) i øjnene. Stærke volleyballnationer, som bare ikke har en professionel liga selv.

Derudover kommer der hele spørgsmålet om det overhovedet er lovligt at indføre sådan en regel. Hvis reglen overhovedet bliver vedtaget, er der nok ingen tvivl om at der vil komme retssager ved internationale domstole hvor det vil blive afprøvet om reglen er i strid med love om arbejdskraftens frie bevægelighed og så videre. DVBF har for eksempel rettet henvendelse til DIF's jurister for at få en vurdering af dette.

Så på mange måder kan det virke som om FIVB's bestyrelse har stukket hånden i en hvepserede og måske ikke har tænkt sig godt nok om.

2) En helt anden historie er så hvad der sker i Danmark hvis sådan en regel bliver indført. Danmark er nok en volleyballnation hvor det ikke er entydigt om reglen vil få positiv eller negativ indvirkning.

Sådan som nogle af holdene i elitedivisionen har været sammensat, vil det uden tvivl svække ligaen. Overgangsordningerne vil stort set ikke få nogen praktisk betydning fordi: 1) Klubberne tegner ét-årige kontrakter og har næppe økonomi til at have spillere på kontrakt som de ikke kan bruge på banen, og 2) Stort set alle udlændinge i dansk volley har været fra ikke-EU-lande, flest fra USA og Canada.

For et hold som Middelfart i denne sæson vil det for eksempel være temmelig katastrofalt. De haft fem stærke (ikke-EU) udlændinge og ikke nogen særlig bred trup, så de ville blive alvorligt svækket. Marienlyst har haft fire udlændinge, heraf dog en islænding, som vil falde ind under overgangsordningen. Til gengæld ville de kun kunne have to af Hove, Santos og Powell... (Jordan skrev to indlæg om regelforslaget tilbage i november.) Det ville også påvirke Aarhus Volley med den transferpolitik de har kørt gennem nogle år.

Derudover ville det umiddelbart ikke påvirke nogen af herreholdene lige nu, og i damerækken ville betydningen indtil videre nok være minimal.

Konsekvensen kunne blive at en klub som Middelfart, hvis den stadig ville være med i toppen, ville være tvunget til at gøre mere for at trække stærke danske spillere til. Det kunne nok blive vanskeligt fordi danske spillere som regel er mere bundet af job, uddannelse, familie og så videre (i forhold til en amerikaner, som måske kommer til landet for at opleve noget eller for at bruge ligaen som et springbræt til en større liga), og fordi økonomien i dansk volley ikke er til at det kan konkurrere med et job.

Alt i alt ville vi nok snakke om en mindre svækkelse af ligaen, men måske om at klubberne i højere grad ville føle sig tvunget til at tænke i at udvikle unge spillere selv. Måske kunne man også forestille sig at det ville blive sværere at få danske spillere til udenlandske klubber fordi konkurrencen om udlændingepladserne ville blive større. Det kunne resultere i at nogle af vores prof'er ville vende hjem.

Konklusion
Regelforslaget virker ikke 100 procent gennemtænkt og har nok allerede mødt mere modstand end FIVB havde forventet. Det største og vigtigste spørgsmål er derfor om det bliver indført. Både om det kan gå glat igennem på kongressen i juni, og om retssager, protester eller bare manglende overholdelse af reglen vil bremse den.

I Danmark kan reglen få stor negativ betydning for enkelte klubber som har gjort kraftig brug af udlændinge (og derfor måske være til fordel for andre klubber som ikke har). Overordnet kommer det nok ikke til at ændre ligaens udseende helt så radikalt som nogle får det til at lyde som. Hvis jeg var en af de klubber der får problemer med de nye grænser, ville jeg dog nok være mest frustreret over ikke at vide om det her bliver til noget. Altså at man først en gang i juni ved om det er noget man skal forholde sig til.

Vi venter i spænding.

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Kasper

Tak for sidst..

Jeg har også forsøgt at følge med i andre lande, og det er en underlig sag. I Tyskland er der også megen debat, og følere har været ude omkring sær-regler. Her kom svaret prompte: Udelukkelse fra samtlige internationale kampe!!

Egentlig underligt taget i betragtning at loven ikke er vedtaget, og derfor burde der vel strengt taget heller ikke være taget stilling til straf.

Netop det faktum gør mig mere utryg, for så er man bevidst om dramaet der ville komme og bevidst om at man vil tage slaget efterfølgende og stå fast.

Men ja - ikke så stor betydning for DK i indlandet, men de som gerne vil til udlandet og spille får det noget sværere. Det kan få betydning. Udviklingen er sat igang i DK vha udlændinge, og det spillemæssige niveau er højt pt. Det kunne have afledt flere promotion-tours og flere spillere afsted. Nu skal vi i stedet se på hvordan vi får de bedste danske spillere gjort gode nok herhjemme - jeg tvivler på at danske spillere står forrest når selv bundhold skal købe fremover.

Mikkel Hauge

Anonym sagde ...

Hej Kasper

Lige et par kommentarer:

Jeg mener, at Sepp Blatter er varm fortaler for max 5 udlændinge på banen i fodbold. Så det ser sort ud for Arsenal, hvis han får sin vilje :)

Som så ofte før, synes jeg også at FIVBs udspil virker noget ugennemtænkt. Det kan jo fx godt tænkes, at der er klubber ude i den store verden, som allerede har skrevet kontrakter med sine spillere for (de) næste sæson(er).

For danske spillere kan det vel blive nemmere at komme til udlandet de næste par år, hvor man tæller som national spiller. Men herefter vil det selvfølgelig blive sværere.

Mikkel V

Kasper sagde ...

Til Mikkel V

Jeg tror at overgangsordningen netop er ment som en hjælp til de klubber der har skrevet flerårige kontrakter med spillere.

Som klub ville jeg nu nok være ærgerlig over at stå med for eksempel fem udlændinge på flerårige kontrakter og kun måtte sætte de to banen fra næste sæson.

Omvendt tror jeg ikke at langvarige kontrakter er så udbredte i vollyeball, så i praksis er problemet måske ikke det største. Som sagt synes jeg at det er et større problem at man vil vedtage en regel i juni som skal gælde allerede fra næste sæson.

Anonym sagde ...

Problemet er vel heller ikke så stort for de danske klubber - hele østeuropa er jo medlem af EU så det vil da være muligt at hente spillere der for Middelfart og andre der gerne vil have et hold det stortset består udenlandske spillere.

Kasper sagde ...

HELE Østeuropa er nu ikke medlem af EU. Fra det tidligere Sovjet og det tidligere Jugoslavien er det for eksempel kun de baltiske lande og Slovenien der er kommet med.

Jeg er nu heller ikke sikker på at det vil være helt så let at hente spillere i Østeuropa. De nordamerikanske og australske spillere, som har været i højest kurs, har vel i hvert fald to fordele: 1) De er motiverede for at komme udenlands fordi de ikke kan spille på højt niveau i deres eget land efter skoletiden. 2) De ser ud til at falde godt til kulturelt.

Det er ikke givet at det er lige så let at finde polakker og bulgarere, blandt andet fordi de måske kan tjene bedre på at spille i deres eget land.

Anonym sagde ...

Netop Kaspers sidste pointe med økonomi er meget relevant.

Hvilke spillere kan tiltrækkes på nuværende økonomiske niveau og hvilket sportsligt niveau besidder disse spillere?

Jeg tror reelt ikke at der er mange europæiske lande hvorfra vi kan tiltrække spillere med samme sportslige niveau som dem vi får idag fra Nordamerika. Og pointen har Kasper jo nævnt.

Men lad os vente og se på den endelige dom, for vi er nok ikke dem der hverken bliver lyttet til eller set på i den store sammenhæng.

Jeg tror på at et kompromis kommer på plads, men fremtiden skal nok indeholde restriktioner. Først og fremmest er det jo mere uvisheden der er dræbende pt. Vi ved reelt ikke hvor vi står, og det er uanset om du er italiensk, tysk eller dansk klub simpelthen amatør-agtigt. Det kunne man feks. ikke forestille sig i fodbold så tæt på en ny sæson.

Mikkel

Anonym sagde ...

Jeg har meget svært ved at se reglen gennemført og gældende for Eu borgere.

Men hvis det skulle ske må vinderen være de bedste danske spillere fordi der med udlændingebegrænsning kommer endnu mere rift om de bedste danske spillere og de største nationale talenter vil derfor være de mest efterspurgte.

Jeg tror at det hele ender med 2 spillere udenfor eu, og ingen begrænsninger indenfro eu.
Hele pointen er arbejdskraftens frie bevægelighed i eu, og hvis man er professionel er der tale om et arbejde hvorfor de gældende eu regler vil være urokkelige.

mvh
William